HEM ESTETIK HEM FIZIKSEL BIR SORUN: LIPöDEM

  Lipödemin, bacaklarda bazen ise kollarda ama genellikle vücudun alt bölümünü etkileyen ve anormal şekilde yağ birikmesine neden olan metabolizma ile bağlantılı bir hastalık olduğunu söyleyen Estetik ve Plastik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Cenk Melikoğlu, ortalama olarak kadınların yüzde 11’ini etkileyen lipödemin, yağın kalça ve bacaklarda düzensiz dağılmasından dolayı görüntü bakımından rahatsız edici olabildiğini, ayrıca ağrı ve diğer sağlık problemlerine de neden olabildiğini söyledi.

     

LENFÖDEM İLE FARKLI

 

Lipödemin bazen obezite ya da lenfödem ile karıştırılabildiğini, ancak bunların birbirinden farklı hastalıklar olduğunu ifade eden Melikoğlu, “Ancak lipödem, lenf bezlerinde oluşan tıkanmalara bağlı olarak ortaya çıkan lenfödeme yol açabilir. Lipödem bulunan birçok kişinin vücut kitle indeksi (VKİ) 35'ten yüksek olmaktadır” diye konuştu.

 

NASIL ORTAYA ÇIKAR?

 

Lipödemin kesin nedeninin bilinmediğini, ancak kadınsal hormonlardan kaynaklandığının öne sürüldüğünü belirten Melikoğlu, şu bilgileri verdi: “Lipödem, özellikle hamilelik, ergenlik, menopoz dönemlerinde ve hormon içeren doğum kontrol haplarının alındığı zamanlarda başlayarak kötüleşebilmektedir. Tedavi edilmediği durumlarda ilerleyerek yağın birikmesine ve vücudun ağırlaşmasına neden olur. Vücut görüntüsünde dengesizlik yaratır. Üst beden 36 olabilirken alt beden 42 şeklinde görülebilir. Daha da ilerlediği durumlarda ise enfeksiyon, yaraların geç iyileşmesi, yara izleri gibi doku kaybı ve sertleşmiş deri oluşur. Hamile olmak, ergenlik ya da menopoz döneminde olmak lipödem olma olasılığını artırır. Ailede lipödem öyküsü olması ve 35’ten daha yüksek bir vücut kitle indeksine sahip olmak lipödem risk faktörleri arasında yer almaktadır.”

 

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

 

Lipödemin tedavi yöntemleri hakkında bilgiler veren Melikoğlu, “Hastalığı doğrudan bir tedavi yöntemi bulunmasa da ağrı ve iltihabı azaltmak için bazı yöntemlerden yararlanılabilir. Yüzmek ya da egzersiz yapmak eklemlerdeki stresi azaltarak lipödem ağrısını azaltır. Anti-inflamatuar içerikli diyet yapmak lipödeme iyi gelir ve lipödemin ilerlemesini yavaşlatmaya yardımcı olabilir. Öte yandan kan damarlarındaki basıncı artıran kompresyon çorapları giymek, cilt nemlendirici kremler kullanmak, iltihaplanma, şişme gibi sorunlara yardımcı olan ilaç kullanımı önerilen yöntemler arasındadır” diye konuştu..

2024-04-21T23:51:20Z dg43tfdfdgfd