HPV TESTINDE YENI DöNEM

Op. Dr. Neslihan Gürbüz, evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajlar sunduğunu belirterek, test hakkında bilgiler verdi.

Cinsel yolla bulaşan hastalıkların başında gelen HPV’nin yeni çıkan teknolojilerle birlikte artık evlerde yapılabilen testlerle tespit edilebildiğini belirten Batı Anadolu Central Hospital Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Neslihan Gürbüz, HPV’nin bazı tipleri genital siğillere neden olurken bazı tiplerinin ise kadınlarda rahim ağzı kanserine, vulva, vagen ve anal orofaringeal kanserlerine neden olabildiğini söyledi. Rahim ağzı kanserlerinin yüzde 99’unun HPV virüsünden kaynaklandığını kaydeden Gürbüz, “Erkeklerde penis, anal ve orofaringeal kanserlerine neden olabilir. İnsanların yüzde 85’inden fazlasında hayatlarının bir noktasında HPV ile enfekte olma ihtimalleri vardır” dedi.

 

HPV TİPLERİ NELERDİR?

 

HPV’nin bir çok tipi olduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, “HPV’nin düşük ve orta riskli kanser yapan tipleri 6, 11, 26, 40, 42, 43, 44, 53, 54, 61, 69, 70, 73 ve 82’dir. Yüksek riskli kanser yapan tipleri ise 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 53, 56, 58, 59, 66 ve 68’dir. HPV 16 ve 18 rahim ağzı kanserlerinin yüzde 80’inden sorumlu iken 6 ve11 genital siğiller ile ilgilidir” diye konuştu.

 

EVDE HPV TESTİ

 

“Kadınlara özel HPV testini büyük bir kolaylık olacak şekilde artık evinizde kendiniz yapabilirsiniz” diyen Op. Dr. Neslihan Gürbüz, şu bilgileri verdi: “Türkiye’de ilk defa bu şekilde bir uygulama başlıyor. Avrupa’da ve Amerika da yaygın olarak kullanılan bu testi şu şekilde yapabilirsiniz: Sistem üzerinden HPV testinizi aldığınızda evinize kapalı bir kutu içerisinde HPV test kiti gelecek. Elinize eldiven giyip test çubuğunu vajen içerisine ileriye kadar ilerletip bir dakika iç kısımda döndüreceksiniz sonra çubuğu tüp içerisine koyarak aynı gün içinde kargo yapacaksınız. Testiniz güvenli laboratuvarlarda çalışılacak ve 1 hafta sonra sonucu size mail yolu ile gönderilecektir.”

 

EVDE TESTİN AVANTAJLARI

 

Evde yapılacak HPV testinin bir çok yönden avantajları olduğunu belirten Op. Dr. Neslihan Gürbüz, "Türkiye’deki taramalar 30 yaşından sonra başlar. Oysa yurtdışında 23-30 yaş arası da taranır. 30 yaşından sonra tüm taramalar bittiği için rahim ağzı kanseri riski kalmaz ve 30 yaşından sonra taramalar bırakılır. Yani erken yaşta tarama yapmak, erken tanı açısından önemlidir. Türkiye’de yapılan taramalar HPV 16-18 pozitif ya da diğer pozitif şeklinde sonuç verir. HPV tipini net olarak öğrenmek ya da daha geniş kapsamlı test yaptırmak isterseniz, evde HPV testi bunun için uygundur. HPV testi firmanın sisteminde herhangi bir yere kayıtlı değildir. Testiniz enabız sistemine düşmez. Ayrıca evde testinizi yapmanız sizin rahat ortamda test vermenizi sağlar. Jinokolojik masaya oturmanız gerekmez. Zamandan tasarruf sağlar. Gizli ve güvenlidir” şeklinde konuştu.

2024-04-21T23:36:23Z dg43tfdfdgfd